Search This Blog

Monday, June 23, 2008

Препоръки

Ей тук малко не добре структурирани препоръки .

1.Хостел Antique https://www.antiquehostel.com/
Двойна стая е 50 евро на човек или по 25 на калпак. Първата нощ се плаща по интернет, а остатъка на пристигане. Стаята беше с баня и тоалетна, а в цената е включена закуска от 8.30 до 11:00. На терата вечер има бар, където човек може да пие бира за лека нощ, да пуши наргиле и да гледа морето. Не на последно място, ако пристигате в доста късен час, техният пикъп сървиз е на разположение.
2. Ако ще останете около една седмица е добра идея да си вземете акбил. Това е един пластмасов жетон и стига да е зареден може да се возите на всичко от кораб до метро. Срещу 6 лири го получавате и си го зареждате за колкото пари пожелаете. Единичният билет е към лира и нещо. За морските транспорти и по-специално за 'sea bus' е повече. Но като цяло е по-евтино. На тръгване се връща и хоп разполагате със спестене 6 лири.
3. Султан Ахмет е туристическата зона на Истанбул. Там се намират не малко забележителности, а именно Топ Капъ, Хагия София,Синята джамия Гюлхане, Базилика Цистерн, археологическия музей и т.н.
Стига да се доберете до Султан Ахмет, гореизброениете са на един подскок от вас.
Да предположим, че и вие сте отседнали в Султан Ахмет. Първо разглеждате всичко що е наблизо. После набирата смелост и решавате да се разходите не само сред сувенирните сергийки. От Султан Ахмет тръгва трамвай, който ви води първо до Eminonu. От там може да се качите на корабче с цел обиколка по Босфора. Следващата е Karakoy. Трамваят спира на самия мост Галата. Под моста има много заведения за по бира, риба, каквото дойде, а на самия мост са накацали неуморими рибари, които ловят до късни часове. От моста Галата може да стигнете и кулага Галата. Може да хванете и метро за 1 спирка до Истиклял Джадеси. Истиклял джадеси е булеварда, който се спука от Таксим и е пълно с хора. По средата му минава трамваи.
След още няколко спирки е и Kabatas. Това е последната спирка на трамвая. От тук с метро за една спирка може да стигнете до самият площад Таксим. Може и да се качите я на кораб я на сий бъс и да се озовете на принцовите острови или само на другия бряг, за да може да казвате как сте били в Азия!
Сий бъс е за предпочитане. Това са доста бързо кораби, които за има няма 30 минути ви докарват до целта. Билетите са им малко по-скъпи ( 4 лири примерно), но всяко нещо си има цена. С обикновеният кораб час, час и половина не ви мърдат.
Ако искате да стигнете само до Азия то тогава трябва да потърсите пристанище на което да пише я Uskudar я Kadikoy.
4.Пресметнах колко пари са отишли за входове по разни забележителности и се оказа, че към 80 лири. Курсът средно е евро за 2 лири. На повечето места вход си осигурявате за 10 лири само при Топ Капъ и Долма Бахче е два пъти по толкова, защото има не само административна част на музея, но и харем. Дори аз бях изненадана да разбера, че харемът е дома на султата, а и на жените му де. Явно ще да съм бляла сериозно 4 години по време на тюркологията.
Бях споменала по-горе за Миния Тюрк. Там стигането е малко адреналин, но защо не. От Таксим се хваща метро за 2 спирки посока Шишли. Изходът през който точно трябва да изпълзите ми излезна от главата, но се минава покрай един мол (оу йе). Горе мяза на мини автогара. Добирате се то автобуст 49 ли беше...и заговаряте шофера. Трябва да се слезна на Полигон ама там май спирка няма та добре, че са така учтиви след дълго препускане ще получите знак да се изнижете бърже бърже. След това следват към 20 минути вървене покрай един парк, едни строежи и евентуално сте там:) Единственият недостатък е ,че в този парк няма грам сянка. Седите под слънцето и ви се иска да видите всичко за 10 минути инък аха да припаднете под жаркото слънце, но пък си заслужава. То не е макет на босфорския мост, то не е чудо:)
5. Внимавайте с движението и с прекаленно приятелски настроениете хора. И предишният път попаднахме на човек, който почиства обувките. Почва да разказва какво що, после проси я пари я цигари, а за благодарност ти лъска маратонките. Преди години резултата беше морки крака. Тази година се спасих. Резултатът беше -1 цигара.
За пресичането...ако сте двойка може би е разумно да спрете да се държите за ръцете все едно сте залепени със супер глу и да се спасявате. Бързината е от значение. :)

No comments: